Dr. Constantin Mogosanu

Oferta Preturi

Pachet Complet Analize

300
RON
  • Consultatie
  • Ecografie abdominala
  • EKG
  • Tensiune arteriala
  • Glicemie
  • Ecografie Tiroida
Popular

Preturi analize si explorari

150
RON
  • Consultatie
250
RON
  • Consultatie
  • Ecografie abdominala
150
RON
  • Ecografie tiroida
250
RON
  • Elastografie san cu elastografie
100
RON
  • Elastografie parti moi

Dr. Georgiana Mogosanu

Oferta Preturi

Pachet Analize Compleze

200
RON
  • Consultatie Diabet
  • Determinare Glicemie
  • Determinare Hemoglobina Glicozilata
  • Calculare IMC
  • Tensiune Arteriala
Popular

Preturi analize si explorari

100
RON
  • Consultatie
100
RON
  • Analiza Corporala
50
RON
  • Determinare Hemoglobina Glicozilata
50
RON
  • Determinare Colesterol si Acid Uric
Gratuit
  • Determinare Glicemie

Calculare IMC

Indicele de masa corporala sau IMC, cunoscut anterior sub numele de Indicele Quetelet, reprezinta un indicator stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a determina starea de sanatate a unei persoane in functie de grupa sau categoria de greutate in care se incadreaza. Calcularea IMC este una dintre cele mai raspandite metode de analizare a gradului de obezitate.

Formula de calcul a fost inventata in secolul al XIX-lea de Adolphe Quetelet si este utilizata la nivel mondial incepand din anii 1970. Practic, IMC arata daca greutatea unei persoane se afla in limitele normale ale uneia sanatoase, pe baza unui raport matematic intre greutatea si inaltimea fiecarei persoane.
IMC stabileste grupa sau categoria de greutate in care se incadreaza o persoana: in grupa normala de greutate, exces de greutate in raport cu inaltimea sau o carenta de greutate in raport cu inaltimea.

Metoda poate fi utilizata in cazul adultilor cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, dar, nu este potrivita pentru calcularea greutatii la copii, femei insarcinate, sportivi sau persoane in varsta.

Hemoglobina Glicozilata

Hemoglobina glicozilata sau glicata este unul dintre markerii cei mai importanti ai controlului glicemic la pacientii care au fost diagnosticati cu diabet.

Foarte importanta in diagnosticarea si monitorizarea afectiunii, hemoglobina glicozilata este masurata in procente, prin acest test. Astfel, rezultatele arata media glicemiilor din ultimele 3 luni. Daca valoarea acesteia este mare, inseamna ca si valoarea glicemiilor din ultimele luni a fost ridicata.

Rezultatele obtinute in urma testului de hemoglobina glicozilata sau glicata sunt independente de dieta si fluctuatiile glucozei in sange, spre deosebire de simpla determinare a glicemiei.

Analiza Corporala

Desi cantarul este un instrument util, el nu poate fi considerat suficient atunci cand vorbim de evaluarea starii de sanatate. Nu conteaza doar cate kilograme ai, ci mai ales din ce sunt ele formate.

Evaluarea compozitiei corporale iti arata care este raportul dintre masa non-adipoasa (fara grasime) si masa adipoasa (grasa) – informatie utila pentru a determina riscurile de instalare a unor boli. In plus, afli date personalizate despre cantitatea de grasime esentiala, indispensabila organismului tau, vs. grasimea din depozite, acumulata ca rezerva de energie.

 

EKG

Electrocardiograma (EKG,ECG) este un test ce masoara impulsurile electrice ale inimii.Inima este o pompa musculara formata din patru camere. Cele doua camere de sus sunt denumite atrii, iar cele de jos, ventricule. Un sistem natural electric, face ca muschiul inimii sa se contracte si sa pompeze sangele catre plamani si restul corpului.
Activitatea electrica a inimii poate fi detectata de la nivelul pielii prin niste mici discuri metalice, denumite electrozi. In timpul electrocardiogramei electrozii sunt atasati de piele la nivelul toracelui, bratelor si picioarelor. Acestia sunt conectati la un aparat ce transforma impulsurile electrice intr-o reprezentare grafica, pe care o inregistreaza pe hartie. Aceasta reprezentare grafica, ce apare sub forma unei linii, este analizata de aparat si mai apoi de catre medic.
O electrocardiograma poate sa arate:
-dovezi ale maririi de volum a inimii
-semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii
-semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarcte)
-probleme ale ritmului cardiac (aritmii)
-modificari ale activitatii electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic
-semne de inflamatie a sacului ce inconjoara inima (pericardite).
O electrocardiograma nu prevede aparitia unui infarct miocardic.

Pulsoximetria

Pulsoximetria măsoară saturația în Oxigen a hemoglobinei (SpO2), cu alte cuvinte răspunde la întrebarea dacă respirăm eficient și dacă gazele sunt schimbate în mod normal. Metoda este simplă , neinvazivă (nu trebuie înțepat pacientul pentru a recolta sânge), precisă și reproductibilă.

      Valorile SaO2 cuprinse intre 94-l00%, reflecta o saturatie optima a Hb in O2, valorile de 93-88% definesc hipoxemia usoara, cele de 88-83% hipoxemia medie, iar cele mai mici de 83% hipoxemia grava. Se considera de diversi autori ca scaderea SaO2 sub 93% trebuie sa fie urmata prompt de masuri compensatorii.

Determinare Acid Uric

Acidul uric rezulta din degradarea acizilor nucleici, reprezentand  produsul final al metabolismului purinelor. De la nivelul ficatului, este transportat prin plasma la rinichi, unde este filtrat si excretat intr-un procent de aproximativ 70%. Restul de acid uric este eliminat si degradat in tractul gastrointestinal. Supraproductia de acid uric are loc in urmatoarele situatii: catabolism excesiv al acizilor nucleici (guta), produceri si distrugeri masive de celule (leucemie) sau incapacitate de excretie a produsului final (insuficienta renala)

      Acidul uric în exces în sânge începe să se acumuleze sub formă de micro-cristale de urat ce se depun la nivelul articulaţiilor, declanşând guta (boală specifică omului), sau încarcă aparatul renal, producând litiaza urinară.

 Valori de referinta

Barbati: < 7 mg/dL

Femei: <5.7 mg/dL

Determinare Colesterol

Un nivel ridicat de LDL (colesterolul rau) este cea mai mare amenintare pentru inima, chiar daca si celelalte numere sunt importante. Colesterolul rau va poate bloca arterele si poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. In ceea ce priveste numarul, o valoare mai mica tinde sa fie mai buna, desi obiectivul principal depinde de riscul bolilor de inima, care este diferit la fiecare persoana in parte.

Valorile normale ale colesterolului LDL :

  • Sub 130mg/dL pentru majoritatea persoanelor
  • Sub 100 daca prezentati risc de a dezvolta o boala de inima
  • Sub 70 daca riscul de a dezvolta o boala de inima este foarte ridicat

Rolul  negativ al lipoproteinelor cu densitate scazuta este dat de faptul ca depoziteaza excesul de colesterol pe peretii arterelor, ceea ce duce la intarirea vaselor de sange si la declansarea bolilor cardiace.

Trigliceridele sunt un anumit tip de grasime. Acestea se gasesc in produse alimentare, in zonele grase ale corpului si in sange. Folosim trigliceridele pentru a face rost de energia necesara la un moment dat sau le inmagazinam pentru mai tarziu. Consumul unui numar mare de calorii, in special zaharuri sau carbohidrati, determina cresterea nivelul de trigliceride din sange.

Colesterolul total va poate oferi o idee cu privire la riscurile unui atac de cord, dar acesta nu spune intreaga poveste. Medicul dumnevoastra trebuie sa analizeze toate numerele: LDL, HDL, trigliceridele si colesterolul total.

Determinarea Glicemiei

Glicemia normală diferă de la om la om, dar valoarea aceasta e atât de importantă că există deja paliere și valori furnizate de reputate organizații medicale în funcție de boala de care suferă o persoană sau alta, vârstă sau alte caracteristici personale.

Nivelul glicemiei diferă în funcție de foarte mulți parametri: măsurată dimineața, pe nemâncate, glicemia normală este, la o persoană sănătoasă, cuprinsă între 70 și 100 mg/dl.

Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge. La o persoană sănătoasă, care nu suferă de diabet, glicemia normală este de 70-100 mg/dl (miligrame pe decilitru), măsurată dimineața, pe stomacul gol. În mod normal, după o masă, glicemia crește până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ 2 ore va scădea din nou sub 100.

Tensiunea Arteriala

Tensiunea arteriala (TA) reprezinta presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretelui vascular, in special asupra tunicii interne-endoteliul) in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii.

Exista doua componente ale presiunii sanguine:

  • presiunea sistolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se contracta (in sistola) – cu valori normale intre 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg);
  • presiunea diastolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se relaxeaza intre doua contractii (in diastola) – cu valori normale sub 85 mmHg.

Masurarea corecta a tensiunii arteriale prin metoda clasica – aparate cu mercur – sau aparate electronice trebuie sa respecte cateva reguli :

  • masurarea tensiunii arteriale (TA) sa se faca dupa 5 minute de repaus, sezand
  • bratul sa fie la nivelul inimii
  • sa nu se fumeze cu minim 15 minute inaintea masuratorii
  • sa nu se consume cafea in ora precedenta examinarii
  • sa nu se administreze stimulente adrenergice (ex. Epinefirna din descongestionantele nazale)
  • la pacientii peste 65 de ani, diabetici sau sub tratament antihipertensiv tensinea arteriala (TA) se va masura si in picioare (ortostatism), imediat si la cateva minute dupa schimbarea pozitiei

Exista si posibilitatea masurarii si inregistrarii valorilor tensiunii arteriale (TA) pe parcursul a 24 – 48 ore printr-un dispozitiv special lasat asupra pacientului care isi desfasoara activitatea curenta (inregistrare Holter) si care aduce date importante asupra variatiilor tensiunii arteriale (TA) in cursul diferitelor activitati sau momente ale zilei/noptii, putand aprecia totodata si eficienta tratamentului antihipertensiv.